Vaartsluisbos

Het Vaartsluisbos ligt tussen de Hoge Vaart en de Lage Vaart, nabij het Wilgeneiland (Wilgenbos) aan de oostkant van de Noorderplassen. 

In het Vaartsluisbos zijn honden welkom om los te lopen, mits ze onder appel staan. Afhankelijk van welke route je loopt kan het handig zijn toch de riem mee te nemen, om de hond aan te kunnen lijnen op de plaatsen waar auto’s en fietsers rijden. De Vaartsluisweg is gedeeltelijk toegankelijk voor auto’s.

De schelpenpaden en het resterende stuk Vaartsluisweg is bestemd als fietspad. Het gebied is, mits je op de paden blijft, ook toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Gebruik hiervoor het schelpenpad langs de Hoge Vaart, het Vaartsluispad, het schelpenpad langs de Lage Vaart, het Wilgenpad en de geasfalteerde Vaartsluisweg. Al deze paden zijn ook te befietsen. 

Maar de echte avonturier gaat wandelen over de graspaden in het woud van populieren. Het Vaartsluisbos is lekker overzichtelijk, alle paden zijn kaarsrecht en het is duidelijk op de tekentafel ontworpen. Hierdoor kun je er eigenlijk niet verdwalen. De strakke inrichting zorgt voor fantastische doorkijkjes en strakke lanen. Doordat de bospaadjes zo kaarsrecht zijn aangelegd, krijg je het gevoel door lanen op een oud landgoed te lopen.

Het bos werd aangelegd in 1978 door de toemalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Na al die jaren word je in het bos getroffen door de rust, ondanks dat het toch vrij dichtbij de Hogering ligt. Om het bos nog aantrekkelijker te maken voor recreanten zijn er enkel picknicktafels en bankjes geplaatst.

Het Vaartsluisbos is voornamelijk beplant met populieren en beslaat een oppervlakte van 72 hectare. Nergens anders in Flevoland zijn op zo’n klein stukje bos, zoveel rassen balsempopulieren bij elkaar geplant. Ook mensen die geen kennis van bomen hebben kunnen dit in het vroege voorjaar gemakkelijk zien aan de verschillende kleuren waarin het blad van de verschillende bomen uitloopt. In het voorjaar kan men de balsempopulieren ook goed ruiken. Het hele bos ruikt exotisch. Naast populieren zijn er ook zoete kersenbomen, walnoot en tamme kastanje geplant. Ook kan men er in Nederland gekweekte rassen vinden zoals de Robusta, Dorskamp en Zeeland. Onder de bomen groeien grote aantallen vlierstruiken. 

Het bos biedt verder een goede gelegenheid om kennis te maken met de Wielewaal, een geel zangvogeltje met zwarte vleugels, die zich in de toppen van de hoge bomen prima thuis voelt. Ook de Havik wordt in dit gebied regelmatig gezien. 

De sluis verbindt de Hoge Vaart met de Lage Vaart. In de Vaarten kun je je hond laten zwemmen. Het water wordt er snel diep en er staat stroming. Ook kunnen er boten varen. Het is daarom verstandig de hond dicht bij de oever te houden. Het kan wat lastig zijn om een goed plekje op de oever te vinden om te water te gaan, door de grote hoeveelheden riet. 

Het fietspad over de sluis loopt door naar het Wilgeneiland, door het Wilgenbos naar de Oostvaardersdijk. Het Wilgeneiland en het Wilgenbos zijn verboden voor honden, het is beschermd vogelgebied.