Gedragscursus Uitvallende Hond (Groep)

Deze cursus wordt gegeven door ervaren gedragstherapeuten: Annemarie de Haan (Almere Hond) en Eline Teygeler (Tinley).

Heb je moeite met het uitlaten van je hond, omdat hij blaft en uitvalt naar andere honden op straat? Loop je liever om en vermijd je andere honden? Dat is de ‘Gedragscursus Uitvallende Hond’ dé cursus voor jou!

Eline en Annemarie hebben deze cursus in eerste instantie ontworpen naar een idee van Ian Dunbars Growl Classes. Inmiddels is er een 2.0 versie van de oorspronkelijke cursus, waarin alle huidige wetenschappelijke kennis en ervaring is meegenomen.

De Gedragscursus Uitvallende Hond heeft zeven lessen. De eerste les is een theorieles waarin je je medecursisten gaat ontmoeten en ontdekt dat je zeker niet enige bent met dit probleem! Deze eerste les blijft je hond thuis en focussen we op de theorie. Je leert over de oorzaken van uitvallen, de verschillende emoties die ten grondslag kunnen liggen aan agressie en de leerprincipes die meespelen bij het ombuigen van het gedrag van je hond. Inzicht helpt je om realistische doelen te stellen bij de cursus.

In de zes lessen daarna volgt de praktijk. De lessen vinden plaats op een omheind lesveld. Alleen de deelnemende honden en hun eigenaren zijn aanwezig op het veld. Alle honden zijn welkom; groot en klein, stamboom of straathond, welke ras dan ook.

Tijdens de lessen ga jij je hond leren om gewenst gedrag te vertonen in het bijzijn van andere honden. Door te oefenen met rustig gedrag en het voorkomen van nieuwe negatieve ervaringen kan je hond vertrouwen krijgen en leren andere honden te negeren of zelfs weer interessant te vinden.

Jij leert je hond beter ‘lezen’, waardoor je hem beter kan begrijpen en hem op het juiste moment instructie kan geven. Je leert omgaan met moeilijke situaties, waardoor je ook buiten de lessen weer meer plezier gaat krijgen aan het wandelen met je hond.

De lessen duren ongeveer een uur. Na de les verzamelen we in de kantine om na te bespreken en moeten de honden even in de auto wachten.

Bij deze cursus speelt veiligheid een belangrijke rol. De cursus vindt plaats om een omheind veld. Er kunnen geen andere honden bij jouw hond komen. Alle deelnemers houden hun honden aangelijnd. Bij de aanmelding voor deze cursus vul je een uitgebreide vragenlijst in. Deze vragenlijst wordt door de gedragstherapeuten gebruikt om de veiligheid van de deelnemers te optimaliseren. Honden die ooit een andere hond verwond hebben zijn verplicht een muilkorf te dragen. Mocht je hond geen muilkorf gewend zijn, neem dan contact op voor de mogelijkheden. Het aanleren van een muilkorf kan voor veel rust zorgen, maar ook een positieve gedragsverandering bij de hond teweeg brengen .

Cursuskosten: 137,50 euro
Locatie: Dierenasiel Almere

Theorieles:
– Zondag 1 september 15:15 uur (zonder hond)

Praktijklessen steeds om 15:15 uur
– Zondag 22 september
– Zondag 29 september
– Zondag 6 oktober
(niet op 13 oktober!)
– Zondag 20 oktober
– Zondag 27 oktober
– Zondag 3 november

Inschrijven Gedragscursus Uitvallende Hond

(let op: Wettelijk geldt een bedenktijd van 7 werkdagen waarin je kosteloos kunt annuleren. Na deze periode verplicht inschrijving tot betalen)

Geslacht van je hond:

Welk gedrag laat je hond zien als hij uitvalt? (meerdere antwoorden mogelijk)
Hij fixeert, staart en kijkt strak naar de andere hondHij borstelt: Zijn nek en- of rugharen staan overeindHij blaft hardHij gromblaftHij gromtHij trekt zijn lippen op en laat zijn tanden zienHij hapt en snaptHij bijt en laat losHij bijt en houdt vastHij jaagt andere honden op en rent er achteraanHij begint het gevechtHij richt zijn agressie om en bijt jou

Wat kun je zeggen over de houding van je hond tijdens het uitvallen: (meerdere antwoorden mogelijk)

Heeft je hond wel eens gevochten?
Nee1 keer2-5 keer5-10 keer10-20 keerMeer dan 20 keer

Heeft je hond wel eens een andere hond verwond?
NeeJa, schaafwondjes en krasjes aan de orenJa tandafdrukken en gaatjesJa de andere hond moest gehecht wordenJa de andere hond had scheur en trekwonden

Is je hond een muilkorf gewend?

Is je hond wel eens agressief geweest in andere situaties? Bijvoorbeeld naar bezoek, mensen op straat, katten, brommers etc?

Wat is tot nu toe de aanpak van het gedrag geweest?
Ik negeer het uitvallen zoveel mogelijkIk blijf op afstand van andere hondenIk laat mijn hond zo kort mogelijk uitIk laat mijn hond uit in afgelegen gebiedenIk corrigeer met mijn stemIk corrigeer fysiek (ruk, tik, schop, nekvel, rug leggen)Ik troost hem, ik probeer hem gerust te stellenIk vraag een commando, zoals zit, af of volg.Hij draagt buiten regelmatig een muilkorfHij draagt een hoofdhalster, zodat ik hem beter kan houdenIk laat hem niet los lopenIk gebruik een prikband of slipkettingIk houd hem in bedwang door hem te knellen of op te tillenIk leid hem af met voer of speelgoedIk laat de honden het onderling regelenGedragstherapie of coaching.


Je ontvangt een automatische bevestiging op het door jouw ingevulde email adres. Niets ontvangen? Laat dit dan weten via info@almerehond.nl