Rally Obedience

Rally-O bij Almere Hond

Individuele Lessen: Solo Rally-O op het Hofje
Groepscursus: Rally-O
Rally-O bij de Rottweiler Werkgroep Flevoland

Wat is Rally-O?

Rally-O (waarbij de O staat voor ‘obedience’) is afkomstig uit Amerika. Bij Rally-O loop je samen met je hond een parcours dat is opgebouwd uit verschillende gehoorzaamheidsoefeningen. Het parcours doet qua vlotheid en spanning denken aan agility/behendigheid. Men beschrijft Rally-O dan ook vaak als een mix van Obedience en Agility.

Het basisrepertoire bestaat uit 50 deels samengestelde gehoorzaamheidsoefeningen, zoals volgen in diverse tempo’s, richtingsveranderingen en wendingen, sprongen, halt houden, zitten en voorroepen. Elk parcours is anders, en afhankelijk van het niveau van jou en je hond zijn de oefeningen simpeler of moeilijker en worden ze aangelijnd of los uitgevoerd. 

Bij Rally-O loopt een deelnemer in zijn eigen tempo een parcours dat is uitgezet door de instructeur. Het parcours bestaat uit genummerde houders met bordjes waarop de uit te voeren oefening staat, zowel in tekst, als in symbolen. Het aantal uit te voeren oefeningen ligt tijdens de lessen tussen den 5-20 bordjes, afhankelijk van niveau, voortgang en moeilijkheidsgraad. De kunst is het parcours zo vloeiend mogelijk in de goede volgorde af te leggen. De hond MOET plezier hebben en dit tonen in het werk. De geleider mag de hond daartoe aanmoedigen, prijzen en belonen.

Waarom Rally-O?

Rally-O is een actieve sport. De oefeningen worden ‘vrijer’ uitgevoerd dan in de FCI-Obedience. Bij deze vorm van hondensport ben je op een leuke, ontspannen manier aan het werken met je hond en loop je spannende, afwisselende parcoursen. Je mag je hond aanmoedigen in de ring door te praten, commando’s te geven, in je handen te klappen of door handsignalen te geven. Dat komt de sfeer tijdens een training ten goede. Rally-O is een energieke sport die zorgt voor vrolijke honden én vrolijke bazen.

Voor wie is Rally-O geschikt?

Door het wat vrijere karakter van Rally-O, waarbij veel gesproken mag worden en gebaren gebruikt mogen worden, is Rally-O geschikt voor alle honden, alle rassen en alle leeftijden. Wel moet de hond tenminste een halfjaar oud zijn en een basis gehoorzaamheidstraining achter de rug hebben. In het Rally-O parcours kun je oefeningen tegenkomen als volgwerk, zitten, staan, en allerlei variaties hierop.

Rally-O is aantrekkelijk voor alle rassen; formaat en lichaamsbouw maakt niet uit. Je werkt in je eigen tempo op je eigen niveau.

Groepslessen zijn geschikt voor honden die geen problemen hebben met andere honden of mensen. Voor honden die moeite hebben met andere honden of groepen, biedt Almere Hond met regelmaat individuele lessen aan.

Wat heb je nodig voor Rally-O?

Een hond die wel in is voor een lolletje en plezier in trainen. Je traint met een korte riem en gebruikt voertjes om te lokken en te belonen. Almere Hond zorgt voor de parcours en bordjes. Natuurlijk krijg je les in de oefeningen zodat je het parcours kunt volbrengen.

Brevetdagen en Wedstrijden

Op dit moment is er geen wedstrijd competitie in Nederland. Wel is een groep liefhebbers bezig om Rally-O weer op de kaart te krijgen in Nederland en organiseren sommige hondenscholen (Club)-Brevetdagen. Op een Brevetdag is het mogelijk om, op individuele basis, brevetten te halen door het lopen van een parcours. Door het aanbieden van Brevetdagen kunnen beoefenaars van deze sport toetsen hoe ver ze zijn met de oefeningen en zichzelf uitdagen te trainen tot een hoger niveau. De parcoursen worden beoordeeld door een jury/keurmeester. Het Brevet wordt uitgereikt bij een minimale score van 70 (van 100)