Almeerderstrand

Het Almeerderstrand (het voormalige Muiderstrand) is een groot zandstrand met aanliggende recreatieve grasvelden aan het IJmeer. Het strand maakt deel uit van het Almeerderzand. Het is gelegen ten noorden van de Hollandse brug; aan de zuidzijde ligt het Zilverstrand en aan de noordzijde de jachthaven Marina Muiderzand.Het is een populair surfstrand en het grootste strand van Flevoland. Parkeren kun je op de IJmeerdijk. 

Tussen 1 oktober en 1 april mag het hele strand gebruikt worden om je honden los te laten lopen. In de overige maanden is slechts een gedeelte aangewezen als hondenstrand. Op de hondenkaart is nog steeds aangegeven dat het alleen het achterste gedeelte van het strand zou betreffen, maar sinds de verdwijning van het Atlantishondenstrand en de renovatie van de stranden, is dit veranderd. Het hondengebied loopt vanaf Poort Dok tot en met het vroegere losloopgebied. Dit staat ter plekke met borden aangegeven. Onhandig is wel dat er ook nog borden staan waarop de oude situatie beschreven wordt.

Het Almeerderstrand wordt regelmatig gebruikt als festival- en evenemententerrein, voor bijvoorbeeld de ANWB Kampeer- en Vakantiedagen, de Libelle Zomerweek, Defquon, Q-dance en Zand. Op die momenten is niet goed mogelijk om er te wandelen met je hond.

Het strand strekt zich uit tot aan de Marina jachthaven, waar nog een restaurant te vinden is (Voor Pampus). De jachthaven Marina Muiderzand, met bijbehorend catamaranstrand is met ruimte voor 950 vaartuigen één van de grootste van ons land.

De Provincie en waterschappen bewaken de kwaliteit van het zwemwater. Als het ongezond of gevaarlijk is om ergens te zwemmen word je gewaarschuwd via informatieborden en berichten in de pers. De provincie is verantwoordelijk voor het toezicht op de waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid van het zwemwater. Gedurende het zomerseizoen wordt het zwemwater regelmatig gecontroleerd, bijvoorbeeld op blauwalg.

Het IJmeer en het Markermeer worden gezien als een waardevol stuk natuur in de randstand én is een beschermd natuurgebied voor vogels. Het wordt ook wel het ‘blauwe hart’ tussen Amsterdam en Almere genoemd.

In het bosgebied (Muiderbos) aan de andere kant van de dijk kan ook gewandeld worden, wel moet de hond hier aangelijnd blijven.