Kromslootpark

Langs de A6 ligt in Almere Haven het Kromslootpark. Dit park bestaat uit twee gedeeltes, waarvan het oosterlijke gedeelde is aangewezen als hondenlosloopgebied door de gemeente Almere.

Dit gedeelte bestaat uit het Beginbos en het Vroege Vogelbos. De naam Beginbos is gekozen omdat dit bos al is aangelegd in 1974, nog voordat Almere op de tekentafel lag. Het Kromslootpark en het Beginbos vertegenwoordigen hiermee een belangrijk stuk van de Almeerse natuurhistorie. 

Het Beginbos werd het eerste stadsbos toen in 1976 de eerste huizen rond het bos gebouwd werden. Tegenwoordig is het een loofbos met een variteit aan loofbomen. Je vindt er esdoorn, iep, beuk en populier, maar ook wilde kersenbomen. 

Parkeren kun je het gemakkelijkst op de Dunloopplaats die aan de Havendreef ligt of op de Beginplaats die aan de Beginweg ligt. Vanaf de beide parkeerplaatsen kun je een route volgen door het Beginbos door de paden te volgen. Via het viaduct ‘Rechte Weteringpoort’ kun je onder de Havendreef door, van het ene gedeelte in het andere komen.

In het oosterlijke gedeelte kun je een bijentuin vinden. Hier staan 24 bijenstallen, waar de imkers van Almere hun hobby uitoefenen.

Het Vroege Vogelbos grenst direct aan het Beginbos in Almere Haven. Het is een parkachtig bos met zowel loof- als naaldbomen. Het bos bevindt zich net naast de A6 afslag Almere Haven. Parkeren kan op de Nestplaats.

In het oosterlijke gedeelte van het Vroege Vogelbos vindt je een heuse schaapskooi. Het bijzondere houten gebouw is een schaapskooi voor 150 schapen. De schapen helpen bij het beheer van het groen in het Vroege Vogelbos en grazen ze in het Kromslootpark de Berenklauw weg. 

De verzorging van de schapen gebeurt door clienten van zorginstelling Triade. Hun thuisbasis – het Ooievaarsnest – ligt vlak naast de schaapskooi.  

Vanwege de vele schapen is het noodzakelijk om je hond in dit gedeelte van het bos aangelijnd te houden. Langs de schapenweides zie je dan ook bordjes hangen waarop dit verzocht wordt. 

Eenmaal in het bos kun je kiezen uit drie uitgezette routes. Het Natuurpad van 1 kilometer. De Bomenroute van 3 kilometer is een afwisselende wandeling. De wandeling voert over schelpenpaden en graslanen. De wandeling wordt aangegeven met blauwe paaltjes. Het Vroege Vogelpad van ca 2 kilometer begint en eindigt bij het Ooievaarsnest en de Schaapskooi aan de Muiderweg 10 en voert door het Vroege Vogelbos en het Beginbos. Een beschrijving van deze wandeling kun je gratis krijgen in de Theeschenkerij ‘het Ooievaarsnest’. In deze beschrijving wordt je gewezen op interessante bomen en boomsoorten.

De Theeschenkerij ‘het Ooievaarsnest’ is beperkt open: maandag tot en met zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur. Je kunt er verschillende lekkernijen krijgen zoals warme chocolademelk met zelfgebakken appeltaart. Ook in het Theehuis werken mensen met een beperking. 

Het westerlijke gedeelte van het Kromslootpark is verboden voor honden. Dit gedeelte is een zeer bijzonder en gevarieerd gebied met plassen, velden en bossen en de daarbij behorende flora en fauna. Het is als de Oostvaardersplassen in het klein, waar de natuur zijn gang kan gaan. Ook zijn er speciale rassen schapen, paarden en koeien gehuisvest. Ook voor de vogelliefhebber is dit gebied aantrekkelijk. De aanwezigheid van (loslopende) honden zou het ecologisch evenwicht kunnen verstoren. Wel kun je hier zonder je hond genieten van de natuur en een wandeling of fietstocht door het gebied maken.