Buitenvaart

Aan het einde van de de Buitenvaart ligt een klein stukje grond dat door Staatsbosbeheer als hondenlosloopgebied is aangewezen.

Buitenvaart ligt in Almere Buiten, tegen de Oostvaardersplassen aan. De Oostvaardersplassen zijn verboden voor honden.

De Buitenvaart is ontstaan nadat in 1986 een 12-tal kwekers zich hier vestigden. Zij kwamen uit Sloten en moesten daar plaatsmaken voor het Olympische dorp van Amsterdam. Hoewel de Olympische Spelen nooit naar Amsterdam zijn gekomen, was dit wel de aanleiding om zich in Almere te vestigen. Vanaf 1987 werden de eerste bloemen en planten geveild.

Het gebied is in drie fases ontwikkeld. Vanaf 1986 kwamen er ook kwekers van uit andere gebieden van Nederland zich vestigen in Almere. Fase twee is verder ontwikkeld vanaf 1989 en pas vanaf 1998 werden er ook nieuwe kwekerijen gebouwd in de derde fase van dit gedeelte van Almere. Totaal telt de Buitenvaart nu 48 kwekerijen. Er wordt een breed assortiment aan voedsel en sierproducten geteeld; groente, fruit en kweekbloemen. Een groot gedeelte van de kwekers in Buitenvaart kweekt biologische producten.

De kwekers uit de Buitenvaart vormen een echte gemeenschap. Er worden thema-avonden en cursussen georganiseerd en de bewonerscommissie zorgt voor andere evenementen zoals gezamenlijke klaverjasavonden en fietstochten.

Een bekende persoon uit de Buitenvaart is Tante Nel. In Buitenvaart is een Theehuis dat naar haar vernoemd is. Na haar overlijden wilde de familie en buren iets doen om haar te herinneren. Nel en haar man Piet Seijts verhuisden in 1987 naar Almere en bouwden er aan een nieuwe toekomst. Piet zette zich vol overgave voor de kwekers en Nel werkte mee in het bedrijf. Als iemand een oppas nodig had voor zijn kinderen dan konden ze een beroep doen op Nel. Toen ze in de laatste jaren van haar leven wat vergeetachtiger werd vond ze zelf hulp bij Stichting Weet hoe je leeft! Het theehuis Tante Nel hoort nu ook bij deze Stichting. De deelnemers van de dagbesteding van Weet hoe je Leeft! zorgen er voor een heerlijk eigen gemaakt hapje en drankje en het theehuis doet dienst als buurtkamer, een ontmoetingsplek voor de buitenvaarders om met elkaar te klaverjassen, koffie drinken en darten.

In Buitenvaart wordt eenmaal het evenement ‘Kom in de Kas’ georganiseerd. Particulieren kunnen een kijkje nemen in verschillende glastuinbouw bedrijven en meedoen aan verschillende activiteiten voor jong en oud, die dit evenement elk jaar weer tot een succes maken.