Kruidentuinen

In Kruidenwijk, ligt tussen de Kruidentuinen, de Hogering en het bedrijventerrein, het StJanskruidplantsoen. Dit plantsoen is gedeeltelijk aangewezen als hondenlosloopterrein. 

Het gaat om een klein bebost gedeelte van de wijk. Door het gebied loopt een fietspad. Tussen de bomen door lopen graspaden. Als het weer vochtig is, is het verstandig om waterdicht schoeisel aan te trekken om natte voeten te voorkomen. 

Het gaat om een klein gebied. Bij elkaar beslaan de paden nog geen halve kilometer. Hoewel je er dus lekker kunt slenteren en je hond lekker kunt laten snuffelen, is het gebied voor het maken van een stevige wandeling, gewoon weg te klein.  

Als uitlaat terrein is het een leuk stukje. Je hond kan er tussen de bomen door lopen, achter de bladeren aan rennen en overal snuffelen. 

Let wel op voor de aangrensende slootjes, want deze zijn behoorlijk smerig en niet geschikt als zwemwater voor je hond. Mocht je hond er onverhoeds toch in springen dan kun je er op rekenen dat hij vreselijk stinkt. Een geur die alleen verdwijnt na grondige spoel- of wasbeurt. 

In het andere gedeelte zijn loslopende honden niet toegestaan. Hier bevindt zich een kleine kinderspeelplaats. 

Tussen het St Janskruidplantsoen en de Hogering ligt nog een hondenlosloopterrein. Deze is echter niet te bereiken van uit het plantsoen. Er loopt een sloot tussen de beide gedeeltes. Om de strook langs de Hogering te lopen, dien je om te lopen via de Autoradam. 

De strook strekt zich uit van de Markerdreef aan de oostkant, tot de begraafplaats aan de westkant. Het is een rustig wandelgebied dat eigenlijk alleen gebruikt wordt om wandelingen met de hond te maken. Aan de noordzijde van de strook loopt de Hogering. De hond kan deze drukke weg echter niet bereiken, waardoor hij zorgeloos los kan lopen. 

Als je het gehele gebied gaat lopen, is het wel noodzakelijk de hond aan te lijnen als je Grasweg oversteekt om van de ene naar de andere kant van het gebied te komen. De Grasweg is een drukbereden weg die de Kruidenwijk ingaat, ter hoogte van benzinestation Autoradam. 

De afstand van de gehele strook langs de Hogering bedraagt 2 kilometer. Omdat je genoodzaakt bent heen en terug te lopen is de afstand in het totaal bijna 4 kilometer.

Het oostelijke gedeelte van deze losloopstrook grenst aan het Rie Mastenbroeksportveld en de kinderboederij. Het Tuinkruidenpad loopt over de Zwenkgrasbrug die over Hogering gaat. Via de Zwenkgrasbrug kun je de overkant van de Hogering bereiken waar in de wijk Noorderplassen ook een stuk losloopgebied is te vinden. 

Ook aan de kant van de Kruidenwijk vindt je langs het Tuinkruidenpad het Koggepark. Hoewel veel mensen uit Kruidenwijk hier hun hond uitlaten en ook los laten lopen is dit gebied door de gemeente niet aangewezen aan losloopgebied. Het gebied aan de oostkant van het Tuinkruidenpad, rond de kinderboerderij en het gebied langs de woonwijk is verboden voor honden, evenals het omheinde pannaveldje. 

Aan de hoek aan de westkant van het Koggepark, deden wegwerkers in 1986 een bijzondere ontdekken. Zij waren bezig met het aanleggen van de riolering en stuitten op een scherf en enkele botten. Uiteindelijk werd op deze plek een kleine kogge uit de late middeleeuwen gevonden. De archeologen die er aan werkten besloten de kogge te demonteren en opnieuw te begraven op het scheepswrakkenhof bij de Nijkerkerbrug in Zeewolde. De kleine kogge is het oudste van alle 27 wrakken die in Almere gevonden zijn en stamt uit het begin van de 15eeeuw. Na aanleiding van deze bijzondere vondst werd de kogge als beeldmerk gebruikt in het Almeerse stadswapen.