Leeghwaterplas – Verzetsbos

Een rondje om de Leeghwaterplas is een leuke route om te lopen. De route gaat merendeel over voetpaden en is ca 3 kilometer lang. In een rustig wandeltempo loop je de route in ca drie kwartier. Je loopt door zowel het Hannie Schaftpark, als het Bos der Onverzettelijken (aan de Vrijheidsdreef in de Verzetswijk). Je kunt op verschillende plekken starten, bijvoorbeeld bij buurtcentrum de Draaikolk aan de Lekstraat in Waterwijk of aan de rand van het Hannie Schaftpark bij de Randstad. De hoofdingang van het park ligt aan het Humberpad en geeft ook toegang tot de scouting en Jeugdland.

Op deze drie locaties kun je  direct vanaf de parkeerplaats het park in met je hond(en). Ook het gedeelte van het park dat in Tussen de Vaarten ligt, heeft een kleine parkeerplaats.

Lang voordat Almere Stad ontworpen werd, ontwierp de landschapsarchitect Jan Wouter Bruggenkamp een zuigerput die nu de Leeghwaterplas is (1973). Tien jaar later werd de Waterwijk er omheen gebouwd en de bosstrook die nu het Hannie Schaftpark is. 

Bij de planning en het ontwerpen van Almere bleek de Leeghwaterplas niet op een heel handige plek te liggen. De spoorlijn zou – in eerste instantie – recht door de stad lopen (Wijers 1961). De zuigerput was veel te dicht bij de geprojecteerde spoorlijn gegraven en omdat men de stations in de woonwijken wilde hebben, moest de gehele spoorlijn omgelegd worden. Dit is de reden van die vreemde bocht in de spoorlijn die tot in Almere Buiten doorloopt. De invloed van deze slinger zou zich later tot ver in de wijken voortzetten; de straten en zelfs de gebouwen kregen hetzelfde patroon.

De zuigerput met de aanliggende bosstrook werd het Hannie Schaftpark genoemd en is inmiddels een van de grootste recreatiegebieden van Almere.  De Leeghwaterplas en het Bos der Onverzettelijken maken onderdeel uit van het park. Oorspronkelijk waren er hele sportieve plannen gemaakt voor het gebied. Er zou een midgetgolfbaan moeten komen en een indoorsport-gebouw. Omwonenden van het park gaven echter aan meer waarde te hechten aan de natuur en groen van het park. Hierdoor werd uiteindelijk besloten het park meer een landgoedachtig gevoel te geven en de nadruk te leggen op recreatie in de natuur. 

Je kunt er boten huren op het water te gaan varen of te vissen. In de plas zwemt een verscheidenheid aan vissen. Er wordt fanatiek gevist in de Leeghwaterplas. Het vissen op karper is daarbij favoriet. Vissen wordt zowel vanaf de boot als vanaf de kant gedaan. Het gebied leent zich verder goed om te hardlopen over de wandelpaden. Het park heeft een zogenaamde trimroute speciaal voor de sportieve medemens; op deze route staan verschillende trimtoestellen waarvan de sportieve recreant gebruik kan maken. Het hele gebied is door de gemeente aangewezen als honden-losloop-gebied.

Aan de zuidkant van de Leeghwaterplas ligt het Bos der Onverzettelijken. Dit bos is door de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945 geplant ter herinnering aan de in de jaren 1940-1945 gebrachte offers in de strijd voor de vrijheid. Voor elk van de 2133 gefusilleerden is er één boom geplant, alsmede één boom voor de onbekende gefusilleerde. De band van het verzet met het Koninklijke Huis komt tot uitdrukking in drie bomen voor de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Verder is voor elk der verzetsjaren één boom geplant. Het bos omvat dan ook 2142 bomen. In het bos herinneren teksten op paddenstoelen aan begrippen uit het verzet in Nederland en het voormalige Nederlands-Indië. 

Na 20 jaar is het Bos der Onverzettelijken behoorlijk uit zijn voegen gegroeid, waardoor het een duidelijke structuur en identiteit mist. Ook waren de meeste bomen door ouderdom en stormschade aan vervanging toe.

Om ervoor te zorgen dat dit levende monument het oorspronkelijke doel weer kan vertegenwoordigen, vormde de gemeente het bos om tot een duurzaam park. Een park met een sterke eigen identiteit, dat ook geschikt is voor (landelijke) herdenkingen en educatieve projecten.

Het Bos der Onverzettelijken heeft een herdenkingsveld dat met de renovatie omheind. Honden zijn er verboden, dit wordt met borden aangegeven.

In het Hannie Schaft Park hebben een aantal buurtbewoners een aantal honden speeltoestellen gemaakt. Helaas worden deze niet goed onderhouden en dienen ze met voorzichtigheid betreden te worden.