Lumierepark

Het Lumièrepark is een stadspark vlakbij het stadscentrum van Almere. Het ligt tussen het Weerwater en de Filmwijk en bestaat uit bos, grasvlakte en struikgewas.

Het park wordt doorkruist met wandelpaden en ligt aan het Weerwater, een circa 150 hectare grote plas die is ontstaan door zandwinning ten behoeve van Almere Haven.

De zuidzijde van het park bestaat uit bosgebied. In dit bos worden allerlei kleinschalige beheerwerkzaamheden uitgevoerd door vrijwilligers. Elke 3ezondag van de maand wordt er gewerkt van 10:00 tot 12:00 uur. 

In rest van het park vind je ook open gebied met opslag van wilg, kruiden en rietgroei. Het gebied wordt beheert door de gemeente Almere.

Het park is vernoemd naar de gebroeders Lumière. Auguste en Louis Lumière waren Franse zakenlieden en filmpioniers. Zij waren de grondleggers van de cinematografie en de uitvinders van ’s wereld eerste projectieapparaat. Louis Lumière wordt ook wel de ‘de vader van de cinema’ genoemd. 

Een interessant kunstwerk kun je in het noordelijke gedeelte van het park vinden. Op de heuvel nabij de speeltoestellen liggen “de Appelhouten Mannen” van Tom Claassen. De beelden lijken twee hopen boomstammen die in de vorm van het menselijk lichaam zijn neergelegd. De beelden zijn echter van brons. Tom Claassen is in Flevoland vooral bekend van zijn 5 gigantische olifanten op de plek waar A27 en A6 elkaar ontmoeten. 


In het park is er voor de hond niet echt een mogelijkheid om te zwemmen. Hoewel het park grenst aan het Weerwater, zul je echt moeten zoeken naar een plekje waar hij gemakkelijk het water in kan. Een groot gedeelte van het Weerwater heeft aan de oever grote stenen en keien liggen, wat het ter water gaan bemoeilijkt en gevaarlijk maakt. Op sommige plekken echter, is de oever glad en aflopend en kan de hond zo het water in stappen. Het zandstrand aan de zuidkant van het park is tussen 1 april en 1 oktober helaas verboden voor honden. 

Rondom het Weerwater wordt de komende jaren een ‘track’ aangelegd. Om te wandelen, hardlopen, skeeleren, enzovoort. Dé plek om te recreëren middenin het centrum. De aanleg van de track is 15 december 2017 gestart in het Lumièrepark. Voorjaar 2019 is dit deel gereed. 

De toekomst van het Lumièrepark is verbonden met de aanleg en de doorontwikkeling van de Floriade aan de overkant van het Weerwater. Een brug over het weerwater is één van de projecten van het Rondje Weerwater en verbindt straks het Lumièrepark met de Floriadewijk. De brug wordt in de periode 2019 -2020 gebouwd.