Muzenpark

Nabij het station Almere Muziekwijk ligt het kleinste park van Almere. Het Muzenpark. Het park is een langgerekt veld dat wordt omgeven door middelhoge woongebouwen.

Het Muzenpark ligt op een zandopspuiting, daardoor staan er andere bomen en struiken dan in de andere parken van Almere. Het bomenassortiment is ruim en doordat de gemeente naambordjes bij de bomen gezet heeft kan men spreken van een arboretum. In het muzenpark kun je tijdens het uitlaten van je hond je bomenkennis flink ophalen.

Het park is in twee gedeelten opgesplitst. Het ene gedeelte is geheel verboden voor honden. Je vindt in dit gedeelte de skatebaan, de speeltuin, en de jongeren ontmoetingsplek. Het andere gedeelte is ingericht als hondenspeelterrein. 

Hoewel een wandeling rond dit terrein niet meer dan 10 minuten in beslag neemt, maken de speeltoestellen een hoop goed. Speciaal voor honden is er een hondentrimbaan aangelegd; een aantal behendigheidstoestellen, waar je je goed mee kunt vermaken. Natuurlijk geeft het terrein ook de mogelijkheid om je hond flink te laten spelen met andere honden of achter de bal aan te rennen. 

De hondentrimbaan is er op een speciale manier gekomen. Een Almeerse dame uit Muziekwijk, uit de Louis Davidsstraat, stuurde haar idee voor een hondentrimbaan in naar de Burendag-actie van Douwe Egberts en het Oranje fonds. De bedoeling was een idee in te sturen waarmee je buurt verbeterd kon worden.

Mevr. Fokker won 750 euro om het idee te gaan realiseren. Met deze check in haar hand, nam zij contact op met de gemeente. Met 750 euro was het idee niet van de grond te krijgen. Na het invullen van een budgetaanvraagformulier en het vragen van toestemming aan alle bewoners van het appartementencomplex De Muzen, ging de gemeente akkoord.

Fokker en wat andere hondenbezitters uit de wijk, ontwierpen de trimbaan zelf. De baan bestaat uit een rioolbuis, slalompaaltjes, een evenwichtsbalk en hordes. Ook staat er tegenwoordig een lantaarnpaal, zodat in de avonduren de hondeneigenaren niet langer met een zaklamp over straat hoeven. 

In het Muzenpark vindt je nog andere bijzondere dingen, zoals het kunstwerk van de kunstenaar Stephan Balkenhol uit 1998. Balkenhol maakte dit kunstwerk van hout. Zoals in al zijn werken, gebruikt hij het hout als letterlijke verbeelding van het feit dat er nog heel wat ‘geschaafd’ moet worden aan de werkelijke mens en zijn intermenselijke relaties. Het kunstwerk symboliseert een kruispunt, waar gekozen kan worden voor nieuwe richtingen. De ‘muzen’ draaien hun rondjes in de wind. Balkenhol lijkt te willen zeggen dat het niet meer dan menselijk is af en toe je balans te verliezen in de mallemolen van het leven waarin we allemaal (moeten) meedraaien. 

In het overige werk van Balkenhol wordt de eenzame, van anderen afgesloten figuur vaak vergezeld door dieren. De dieren lijken de eenzaamheid van de afgebeelde personen te doorbreken. Ondanks dat in het werk in het Muzenpark geen dieren voorkomen, is het daardoor toch toepasselijk dat juist in Muzenpark een hondenspeelterrein is gebouwd. 

Ook de skatebaan in het Muzenpark wordt gezien als een kunstwerk. Het skatepark is bedacht door en met kinderen van het Muzenpark in opdracht van Stichting de Schoor Almere. Door de ronde vorm van het skatepark en de opgehoogde randen aan twee zijden, vormt het skatepark een geïntegreerd geheel met de rest van het Muzenpark. Het skatepark en de zogenaamde JOP (jongeren ontmoetingsplek) in het Muzenpark zijn er sinds 2004. Ook de speelvoorziening voor kinderen is in dat jaar gebouwd.