Noorderplassen

Langs de Hogering ligt ter hoogte van de afslag ‘Noorderplassen Oost’ een groenstrook die zich uitstrekt van Kruidenwijk tot Waterwijk. Aan deze kant van de Noorderplassen kunnen je twee zwemstranden vinden.

Om de stranden fris en schoon te houden zijn honden niet welkom van 1 april tot 1 oktober. De gemeente Almere, politie en Staatsbosbeheer handhaven actief. Wie de regel overtreed riskeert een boete. Alleen op het Almeerderstrand zijn honden het hele jaar welkom. 

Op het kaartje is duidelijk te zien welke gebieden verder precies als losloopgebied zijn aangewezen door de gemeente. Hier geldt het losloopgebod wel het gehele jaar door. 

Het losloopgebied bestaat uit twee losse delen, waardoor het noodzakelijk is de riem mee te nemen om het tussenliggende stuk te kunnen overbruggen. Ook lopen er in dit gebied fietspaden en een geasfalteerde weg waar autoverkeer over heen gaat. Het gehele gebied is bosgebied met uitzondering van de strook groen die richting de eilanden loopt. Hier loopt men in de berm van de weg. 

Het bosgebied is met name aan de kant van het Noorderplassenstrand behoorlijk dicht. Je moet opzoek naar een plek waar je het bos in kunt om het pad te volgen. Het gedeelte na de brug is vrijwel ontoegankelijk voor wandelaars. Het gebied aan de andere kant van de rotonde heeft wat meer open grasvlakte waardoor het wat beter begaanbaar is. 

Hier ligt ook de wijk waar de winnaars van een ontwerpwedstrijd hun eigen woning konden bouwen: De Realiteit. De prijzen van de wedstrijd bestonden uit bouwgrond, percelen van ca. 20×20 m, waarop de winnaars, 17 in totaal, hun winnende ideeën konden verwezenlijken.  De Realiteit is een interessante verzameling van huizen waarbij vindingrijkheid, uitvoerbaarheid, constructie, materiaalgebruik, vormgeving, woonvorm en energiehuishouding centraal staan. De Realiteit is verboden voor loslopende honden. 

Al met al is het loslopen in dit gebied nogal een uitdaging, gezien de hoeveelheid wegen en fietspaden en de slechte toegankelijkheid van de bosstroken. Menig bezoeker doet daarom toch de stranden aan met hun hond. Wordt u betrapt dan bedraagt de boete 90 euro per hond voor, omdat de hond zich bevindt in verboden gebied. Het niet aangelijnd hebben van de hond in een gebied dat niet als losloopgebied is aangeduid is 60 euro per hond. Boetes kunnen ook gegeven worden door de Milieu-inspectie en Staatbosbeheer.

Wil je je hond wel laten zwemmen, maar geen boete riskeren, dan kun je je hond hier in de Hoge Vaart laten zwemmen. Hier zitten wel wat risico’s aan: Er komen hier echter regelmatig boten voorbij en het is er snel diep. Ook kan er wat stroming staan, waardoor je er verstandig aan doet je hond niet te ver van de oever te laten zwemmen. In het verleden is er meerdere keren een zwemverbod geweest vanwege de risico’s op ziekte van Weil die wordt overgedragen door ratten.

De oevers van de Noorderplassen zijn m.u.v. de stranden, met grote brokstukken steen gerand en daarom niet toegankelijk voor je hond.