Polderland Garden of Love and Fire

Tussen Pampushout en de dijk langs Pampushaven ligt in het open gebied het polderland Garden of Love and Fire. Het is een landschapskunstwerk van de Poolse kunstenaar Daniel Libeskind. Het kunstwerk bestaat uit zichtassen die gericht zijn op Almere, Berlijn en Salamanca.

Het landschapskunstwerk ligt aan Pampushout en hier geldt dat honden los mogen lopen, mits zij onder appel staan. Ook in dit stuk bos wonen reeën en ander wild, waardoor het verstandig is je hond zoveel mogelijk op de paden te houden.

Vijf banen strekken zich uit langs de rand van Pampushout. Drie daarvan zijn sloten die elkaar op verschillende punten kruisen. Helaas is het water in de sloten niet fris en ongeschikt voor de hond om in te zwemmen.

Het kanalenstelsel wordt doorsneden door een grindpad waarop een sculptuur van rechtopstaande stalen balken is geplaatst. Deze sculptuur is uitermate geschikt om verstoppertje te spelen met je hond. Al zal de kunstenaar het daar niet voor bedoeld hebben, hij beschouwt architectuur als een communicatieve kunstvorm. Gebouwen en landschappen moeten functioneren als spirituele domeinen, als ervaringsplekken die de kwaliteit van leven kunnen verbeteren. ‘Polderland Garden of Love and Fire’ houdt het midden tussen een sculptuur, een stratenplan en een zen-tuin. Het is een plek om te reflecteren op het verleden en te dromen over een betere toekomst.

Wat Libeskind ongetwijfeld ook niet bedoeld heeft, en wat ook voor hondenwandelaars onprettig kan zijn, is dat ‘Polderland Garden of Love and Fire’ door sommige mensen letterlijk als het land van liefde gebruikt wordt. De herenliefde wel te verstaan. Ondanks regelmatige controle van de politie, stuit je op sommige dagen op praktiserende homoseksuelen. En hoewel je toch zou verwachten dat het hier om liefhebbers van de open lucht en de natuur gaat, zijn de meesten toch niet gediend van pottenkijkende honden en hun eigenaren .

Het kunstwerk is in 2017 geheel gerenoveerd en opnieuw geplaatst nadat het onder andere in 2015  vernield werd. Meerdere aluminium platen werden toen beschadigd of verdwenen. Om verder vandalisme te voorkomen werd de slagboom vervangen door boomstammen zodat auto’s het terrein niet meer kunnen oprijden. Ook werden de greppels bij het kunstwerk dieper gemaakt, de parkeerplaats schoongemaakt en een rij bomen verwijderd. De betonnen paden werden vervangen door schelpenpaden.