Weteringpark

Het Weteringpark is door de gemeente aangewezen als losloopgebied. Stadbosbeheer geeft op haar hondenkaart ook aan dat een groot gedeelte hondenlosloopgebied is, maar beperkt zich tot het gebied aan de zuidkant van de A6.

Het gedeelte ten oosten van de Waterlandseweg is op de kaart van Staatsbosbeheer aanlijngebied. Hoewel dit op de gemeente kaart wel als losloopgebied wordt aangeduid is het niet erg geschikt voor. Er rijden auto’s en fietsers die totaal niet bedacht zijn op (loslopende) honden of wandelaars. In dit gedeelte van het Weteringpark zijn verschillende hondenscholen gevestigd waardoor er relatief veel honden – meest aangelijnd – uitgelaten worden.

Het gedeelte aan de westkant van de Waterlandseweg is een stuk rustiger. Er is geen autoverkeer, wel ligt er een fietspad. In dit gedeelte ligt ook het befaamde Almeerse kasteel. Hoewel de gemeente dit ook aanwijst als losloopgebied, vindt Staatbosbeheer dat het gedeelte waar het kasteel staat, aanlijngebied is. Het Waterlandse Bos waar je via het Weteringpark kan komen is, ten westen van de Waterlandse weg, ook helemaal losloopgebied. (Staatbosbeheer). Aan de andere kant van de Waterlandse Weg ligt het stadslandgoed de Kemphaan. Hier moeten honden aangelijnd.

Rondom het kasteel doet het bos soms oerwoudachtig aan, door de wilde clematis die op en over de bomen groeit.

Je kunt hier een uitgezette route volgen; het Esdoornpad. Deze begint bij de passantenhaven Lange Wetering. Het is een afwisselende wandeling door het Weteringpark en het Waterlandsebos, met veel verrassende doorkijkjes naar de omringende landbouwgronden. De wandeling verlaat het Weteringpark en let op; ten oosten van het Fongerspad mag de hond niet loslopen. 

In het Weteringpark staat een amfitheater. Staatsbosbeheer heeft dit openluchttheater aangelegd, waar iedereen in overleg een voorstelling kan geven. Het theater is gebouwd met slib uit de Almeerse grachten en andere natuurlijke materialen. Het theater biedt ruimte aan maximaal 400 mensen en is gebouwd in de vorm van een zeshoek. Vlakbij is een terrein voor dagrecreatie, waar mensen in de vrije natuur kunnen relaxen, maar ook barbecueën en kinderfeestjes houden.

Het amfitheater ligt in de schaduw van het Almeerse kasteel. De plannen voor het bouwen van het kasteel dateren uit 1999; de eerste paal werd op 15 september 2000 geslagen. De kosten van het kasteel werden aanvankelijk op ƒ 60 miljoen geschat, later verhoogd naar ƒ 120 miljoen. Vanwege financiële problemen werd het bouwproject in 2002 stilgelegd. In 2005 werd het project opgekocht door twee ondernemingen met een plan om het project weer op te starten. Het voltooide kasteel zou dienst moeten gaan doen als hotel. In 2008 besloot het gemeentebestuur van Almere niet in te stemmen met het nieuwe plan. Hierdoor is het kasteel tot op heden nooit afgebouwd. 

Sinds 2013 waren er plannen om in en rond het kasteel een attractiepark met de naam WitchWorld te bouwen. In oktober 2015 kocht WitchWorld het kasteel voor 20 miljoen euro van Gravin BV. In oktober 2018 werd het project WitchWorld stopgezet. Het lukte WitchWorld niet de financiën rond te krijgen en ontving geen (financieel) steun van de gemeente.